Noen som fikk med seg Kvadrantidene på morgenkvisten lørdag 4. januar? Været var bra, så det burde ha vært mulig å se relativt mange meteorer like før soloppgang . På meteorsvermsiden er januar ellers en stille måned – men det er endel andre godbiter man kan få med seg, f.eks at det er en partiell måneformørkelse i forbindelse med fullmånen 10. januar. Maksimum kl 20:10. Siden månen ikke kommer inn i jordens slagskygge blir denne formørkelsen antakelig temmelig lys.
Av planetene så blir Venus stadig sterkere på kveldshimmelen like etter solnedgang og er på vei utover fra solen mot sin største vinkelavstand fra solen, omlag 46 grader, men det skjer først 26 mars. På den kvelden vil planeten stå 37 grader over horisonten og vil i et lite teleskop se ut som en halvmåne. Akkurat når dette skrives er planeten nærmere solen og omtrent 75% belyst. Etter 26. mars blir sigden tynner og tynnere, men også stadig større i vinkelutstrekning ettersom planeten kommer nærmere oss i sin bane.
Mars kan sees lavt på sydhimmelen tidlig på morgenkvisten hvis du har god horisont – den kommer ikke over 11 grader. Uranus er observerbar med et lite teleskop og står i syd kl 19:30 omtrent, 41 grader over horisonten. De andre enkelt observerbare planetene som Jupiter og Saturn er for tiden omtrent bak sola sett fra oss og ikke observerbare.
For de som vil jakte kometer, så bør C/2017 T2 (PANSTARRS) etterhvert bli ganske godt synlig i et lite teleskop med en antatt magnitude på 9.7. Følg linken for søkekart osv.
Månen: Delvis formørket fullmåne 10. januar, siste kvarter 17. januar, neste nymåne 24. januar.
Husk medlemsmøtet på Speiderhuset 16. januar!
Hvilket objekt lyser sterkt mot vest over Oslo!? Er det en planet eller hva? Det er veldig lyssterkt på kveldshimmelen og forsvinner ned i vest rundt middnatt.
Venus.