Siden det regner er dette et tenkt tilfelle: «Var akkurat ute på verandaen med mitt lille 60mm teleskop og så 4 måner på rappen? Hvor? Enkelt.» Jupiter med sine 4 måner står nå svært høyt i sydvest når dette skrives kl. 19:30. (Vår egen måne er nå på nedadgående og står ikke opp før 23-tiden.) Uranus står 8 grader fra Jupiter i retning mot Aldebaran i Tyren og er greit observerbar med et lite teleskop. De andre store planetene glimrer i sitt fravær på kveldstid. Saturn står tett på Sola og er ikke observerbar. Venus er godt synlig like før soloppgang. Mars står tett på Venus, kun 3 grader vestenfor og bør kunne sees i et lite teleskop hvis den ikke drukner i sollyset. De står begge opp i 7-tiden.
Denne tiden på året den beste til å observere M42 i Orions sverd. Oriontåka står omtrent 25 grader over horisonten i 19:30 tiden. Noe særlig høyere kommer den ikke i år.
Jeg ser også gjerne etter Castor, den øverste stjerna i Tvillingene. Den er dobbel med en separasjon på rundt 5 buesekunder. Du klarer fint å skille dem med et teleskop med 80-90mm lysåpning under gode forhold, noe som er en god indikasjon på forholdene du har denne kvelden. Merket ved beina til en av tvillingene viser plasseringen til M35, en åpen hop som er fin i et lite teleskop. I det samme feltet finnes NGC2158, også en åpen hop, men langt lengre unna og derfor mye svakere.
Siste Astronomi skriver om at kometen 12P/Pons-Brooks kan bli fin utover i mars. Når dette skrives står den i Andromeda ,45 grader vest for Jupiter, i omtrent samme høyde over horisonten, og kan sees i vest-nord-vest. Med magnitude rundt 7.4 bør den være godt synlig i en prismekikkert og kanskje med det blotte øye fra et mørkt sted.
Dette er en periodisk komet som sist var innom oss i 1954. Kometen beveger seg østover himmelen og nærmer seg sola hvor den er nærmest rundt 28. april. Kartet et plottet med «Cartes du Ciel», et veldig bra free-ware stjernekart, og viser posisjonen for kometen i 5 uker fremover.
Mer neste måned!